Η μαγιονέζα είναι από τα αγαπημένα των εορτών, αλλά τι θα γινόταν αν θα μπορούσε να είναι πιο υγιεινή χωρίς να θυσιάζει τη γεύση; Αυτή η μαγιονέζα χωρίς λάδι είναι κρεμώδης, νόστιμη και χωρίς ενοχές και έχει ένα μυστικό συστατικό που θα κάνει όλους να θέλουν τη συνταγή!
Γιατί να επιλέξετε μαγιονέζα χωρίς λάδι;
Η παραδοσιακή μαγιονέζα είναι πηχτή και νόστιμη αλλά έχει συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά και θερμίδες. Μια παραλλαγή χωρίς λάδι έχει διάφορα πλεονεκτήματα:
- Λίγες θερμίδες: Ιδανικό για άτομα που θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψή τους.
- Φιλική για την καρδιά: Μειώνει τα κορεσμένα λίπη, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή.
- Κρεμώδης υφή: Επιτυγχάνει την ίδια γευστική συνοχή με θρεπτικά συστατικά.
- Προσαρμόσιμη γεύση: Προσαρμόστε τη γεύση προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά.
Το μυστικό συστατικό: Ρεβύθια!
Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι τα ρεβίθια, συγκεκριμένα το ακουαφάβα – το υγρό από κονσέρβα ρεβιθιών. Αυτό το εκπληκτικό συστατικό είναι ένας γαλακτωματοποιητής, με αποτέλεσμα μια κρεμώδη υφή παρόμοια με την παραδοσιακή μαγιονέζα. Είναι vegan, χαμηλό σε λιπαρά και εκπληκτικά ευέλικτο.
Δείτε ακόμη Πως να Φτιάξετε την Καλύτερη Σπιτική Σάλτσα Ranch
Συστατικά για τη μαγιονέζα χωρίς λάδι:
3 κουταλιές της σούπας ακουαφάβα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο ή χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι γιαούρτι
Προαιρετικά: Προσθέστε μια πρέζα κουρκουμά για χρώμα. Για περισσότερη γεύση, προσθέστε φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό.
Οδηγίες:
- Ανακατέψτε την ακουαφάβα, τη μουστάρδα, το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού), τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι σε ένα μπλέντερ ή μούλτι μέχρι να αφρατέψουν.
- Ενσωματώστε σταδιακά το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
- Αλατοπιπερώστε με επιπλέον αλάτι, χυμό λεμονιού ή μπαχαρικά κατά βούληση.
- Τοποθετήστε τη μαγιονέζα σε ένα βάζο και ψύξτε για τουλάχιστον μία ώρα για να πήξει και να ενισχυθούν οι γεύσεις.
Πως να χρησιμοποιήσετε τη μαγιονέζα χωρίς λάδι
Αυτή η υγιεινή μαγιονέζα προσαρμόζεται και ταιριάζει με μια σειρά από πιάτα:
- Χρησιμοποιήστε την για να βουτήξετε λαχανικά ή απλώστε την σε σάντουιτς.
- Για μια πιο ελαφριά επιλογή, ανακατέψτε την με λαχανοσαλάτα, πατατοσαλάτα ή σαλάτα ζυμαρικών.
- Περιχύστε τα ψητά λαχανικά ή τις πατάτες φούρνου για να δώσετε έξτρα γεύση.
Επαγγελματικές συμβουλές
Εάν η μαγιονέζα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ακουαφάβα κάθε φορά μέχρι να φτάσετε στην ιδανική υφή.
Βάλτε την στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 5 ημέρες.
Αυτή η μαγιονέζα χωρίς λάδι δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά έχει και υπέροχη γεύση. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την πολυτέλεια με το προσεγμένο φαγητό, καθιστώντας την ιδανική τόσο για όσους τρώνε υγιεινά όσο και για τους καλοφαγάδες.
Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας αυτές τις γιορτές με αυτή την κρεμώδη, νόστιμη μαγιονέζα χωρίς λάδι!