Το να ξαναζεστάνετε τα ψάρια στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να φαίνεται γρήγορη και εύκολη λύση αλλά είναι ένα μεγάλο λάθος. Μπορεί να οδηγήσει σε γαστρονομική καταστροφή — και όχι μόνο για τους γευστικούς σας κάλυκες.
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός ψαριού
Τα μικροκύματα ζεσταίνουν τα τρόφιμα άνισα και τα ψάρια, με τη λεπτή σάρκα τους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο υπερβολικό ζέσταμα. Το χειρότερο είναι ότι η θερμότητα δεν διαχέεται ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα μέρη του ψαριού να ζεσταίνονται ενώ άλλα παραμένουν κρύα. Αυτό σημαίνει ότι αντί να ξαναζεσταίνετε τον σολομό ή τον μπακαλιάρο, καταλήγετε με ένα μέρος που είναι καμένο και στεγνό και ένα άλλο χλιαρό και λασπωμένο.
Η υφή του ψαριού καταστρέφεται
Το ψάρι έχει μια φυσικά τρυφερή, λεπτή υφή όταν μαγειρεύεται σωστά. Αλλά η υψηλή θερμότητα από το φούρνο μικροκυμάτων αναγκάζει τις πρωτεΐνες στα ψάρια να σφίγγουν. Έτσι αντί να λιώνει στο στόμα σας, θα έχετε ένα λαστιχένιο ψάρι σαν σόλα παπουτσιού.
Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη μυρωδιά θάλασσας και ψαρίλας
Εάν η υφή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σας κάνει να αναθεωρήσετε, σκεφτείτε τη μυρωδιά. Το ξαναζέσταμα των ψαριών στο φούρνο μικροκυμάτων εντείνει την παρατεταμένη μυρωδιά ψαρίλας. Η υψηλή θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να διασπάσει τα φυσικά έλαια στα ψάρια, οδηγώντας σε μια έντονη οσμή που υπερισχύει κάθε καρυκεύματος.
Δείτε ακόμη 4 Λάθη που ΔΕΝ Πρέπει Ποτέ να Κάνετε με τις Ψαροκροκέτες
Είναι κακό για την υγεία σας;
Αν και το ξαναζέσταμα των ψαριών στο φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι επικίνδυνο για την υγειά σας δεν είναι ότι καλύτερο για τη διατήρηση της διατροφικής αξίας του ψαριού. Το υπερβολικό ζέσταμα των ψαριών σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να διασπάσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του που είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Επιπλέον, αν δεν έχετε αποθηκεύσει σωστά το ψάρι, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν θα μπορέσει να καταστρέψει από βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί ενώ ήταν στο ψυγείο σας. Δεν θα σας σκοτώσει, αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο.
Πώς να ζεστάνετε ξανά τα ψάρια με σωστό τρόπο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 135°C, τοποθετήστε το ψάρι σε ένα πιάτο και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο για να κλειδώσει η υγρασία. Θερμαίνετε για περίπου 10 με 15 λεπτά, ελέγχοντας να βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί αλλά δεν έχει ψηθεί υπερβολικά. Αν βιάζεστε, η εστία της κουζίνα μπορεί να σας βοηθήσει. Απλώς ζεστάνετε το ψάρι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο για να μην στεγνώσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα διατηρήσετε την υφή και τη γεύση του ψαριού και η κουζίνα σας δεν θα μυρίζει σαν ψαραγορά.