Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει για μια αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής όταν αποθηκεύεται σωστά. Δεδομένης της τιμής του και της γαστρονομικής αξίας του, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν θα χαλάσει ή θα αλλοιωθεί. Οπότε σταματήστε να αγοράζετε ή να αποθηκεύετε το πολύτιμο ελαιόλαδο σε πλαστικά μπουκάλια γιατί υποβαθμίζουν την ποιότητά του.
Το πρόβλημα των εκπλυμένων χημικών ουσιών
Τα πλαστικά μπουκάλια, ειδικά αυτά που κατασκευάζονται από PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), μπορούν να εκπλύνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στο ελαιόλαδο με την πάροδο του χρόνου. Οι φθαλικοί εστέρες και άλλοι πλαστικοποιητές, που συχνά υπάρχουν σε αυτά τα μπουκάλια, μπορούν να μεταναστεύσουν στο λάδι, ειδικά όταν εκτίθενται στη θερμότητα ή στο ηλιακό φως. Αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι μόνο επιζήμιες για την υγεία αλλά μπορούν επίσης να αλλάξουν τη γεύση και την ποιότητα του ελαιόλαδου.
Δείτε ακόμη Πως να Ξεχωρίσετε Εύκολα το Αγνό Ελαιόλαδο από το Νοθευμένο
Το πλαστικό είναι διαφανές και στο λάδι δεν αρέσει το φως
Το ελαιόλαδο όταν εκτίθεται στο φως, μπορεί να οξειδωθεί, οδηγώντας σε ταγγάδα και απώλεια της γεύσης του. Τα πλαστικά μπουκάλια, ιδιαίτερα τα διαφανή, προσφέρουν ελάχιστη προστασία από αυτό. Ακόμη και το χρωματισμένο πλαστικό είναι συχνά ανεπαρκές.
Το πλαστικό είναι διαπερατό
Το πλαστικό είναι διαπερατό, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας μπορεί να διαρρεύσει αργά μέσα από το υλικό, προκαλώντας οξείδωση. Αυτή η συνεχής έκθεση στον αέρα επιταχύνει τη διαδικασία αποικοδόμησης, κάνοντας το λάδι να ταγγίζει πιο γρήγορα. Η διαπερατή φύση των πλαστικών μπουκαλιών δεν παρέχει το αεροστεγές περιβάλλον που χρειάζεται το ελαιόλαδο για μεγάλη διάρκεια ζωής.
Το πλαστικό είναι επιρρεπές στη θερμοκρασία
Το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, σταθερό περιβάλλον για να διατηρείται η ποιότητά του. Τα πλαστικά μπουκάλια, ωστόσο, είναι επιρρεπή σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει το πλαστικό να απελευθερώσει χημικές ουσίες και να επιταχύνει την αποικοδόμησή του. Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες της κουζίνας μπορεί να ποικίλλουν πολύ, τα πλαστικά μπουκάλια επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Το πλαστικό δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον!
Πέρα από τις ανησυχίες για την υγεία και τη γεύση, τα πλαστικά μπουκάλια συμβάλλουν σημαντικά στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν σημαντική οικολογική απειλή. Επιλέγοντας πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους αποθήκευσης, συμβάλλετε στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και στην προστασία του πλανήτη.
Είναι καλύτερο το γυαλί; Απολύτως!
Όσον αφορά την αποθήκευση ελαιόλαδου, τα γυάλινα μπουκάλια, ειδικά τα σκουρόχρωμα, είναι τα ιδανικά. Το γυαλί είναι αδιαπέραστο, παρέχοντας αεροστεγή σφράγιση που κρατά το οξυγόνο έξω και το άρωμα μέσα. Προσφέρει επίσης ανώτερη προστασία από το φως, ιδιαίτερα αν επιλέξετε πράσινο ή πορτοκαλί γυαλί. Επιπλέον, το γυαλί δεν εκπλένει καμία χημική ουσία, διασφαλίζοντας ότι το ελαιόλαδο σας παραμένει καθαρό, γευστικό και ασφαλές για κατανάλωση.
Δείτε επίσης Πώς να Καθαρίσετε με Ένα Μόνο Υλικό το Βρώμικο Λάδι Τηγανίσματος