Το να φτιάξετε το δικό σας μηλόξυδο είναι εύκολο, οικονομικό και ένας τέλειος τρόπος για να μειώσετε τα απόβλητα χρησιμοποιώντας φλούδες μήλου. Αντί να τις πετάξετε τις, μπορείτε να τις μετατρέψετε σε ένα γευστικό, πικάντικο ξύδι. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, ως διάλυμα καθαρισμού ή ακόμα και ως μέρος της ρουτίνας ομορφιάς σας.
Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας μηλόξυδο:
Φλούδες μήλου, ιδανικά από βιολογικά μήλα για αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων
Φιλτραρισμένο νερό
Ζάχαρη (1-2 κουταλιές της σούπας για κάθε φλιτζάνι φλουδών)
Δείτε ακόμη Αυτά Είναι τα 4 Λάθη που Κάνουν Όλοι Όταν Φτιάχνουν Πουρέ Πατάτας
Οδηγίες βήμα προς βήμα για το σπιτικό μηλόξυδο
Ρίξτε τις φλούδες μήλου σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο, γεμίζοντας το περίπου μέχρι τη μέση για να αφήσετε χώρο για τη ζύμωση. Καλύψτε με φιλτραρισμένο νερό, διασφαλίζοντας ότι όλες οι φλούδες μήλου είναι πλήρως βυθισμένες. Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε κάθε φλιτζάνι νερό. Η ζάχαρη τροφοδοτεί τη διαδικασία ζύμωσης, μετατρέποντας τα σάκχαρα του μήλου σε οξικό οξύ, το οποίο δίνει στο ξύδι την ξινή του γεύση.
Χρησιμοποιήστε ένα πανί ή χαρτί κουζίνας για να καλύψετε το βάζο, στερεώνοντάς το με ένα λαστιχάκι. Αυτό επιτρέπει τη ροή του αέρα ενώ κρατά τη σκόνη και τα έντομα έξω. Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικού καπακιού, καθώς το ξύδι μπορεί να αντιδράσει με το μέταλλο, επηρεάζοντας τόσο τη γεύση όσο και το βάζο.
Τοποθετήστε το βάζο σε ζεστό, σκοτεινό μέρος όπου μπορεί να ζυμωθεί ανενόχλητο. Ένα ντουλάπι λειτουργεί καλά. Ανακατεύετε το μείγμα καθημερινά για να αποφύγετε τη δημιουργία μούχλας από πάνω και να ενθαρρύνετε την ομοιόμορφη ζύμωση. Η ζάχαρη σταδιακά θα μετατραπεί σε αλκοόλ και, με την πάροδο του χρόνου, σε οξικό οξύ – το κύριο συστατικό του ξιδιού.
Μετά από περίπου 1-2 εβδομάδες, θα πρέπει να παρατηρήσετε μια μυρωδιά ξυδιού, που σηματοδοτεί ότι η ζύμωση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτό το στάδιο, στραγγίστε τα υπολείμματα μήλου, κρατώντας μόνο το υγρό. Ρίξτε το ξανά στο βάζο, σκεπάστε το ξανά με ένα καθαρό πανί και αφήστε το να συνεχίσει να ζυμώνει για άλλες 3-4 εβδομάδες.
Δοκιμάζετε περιοδικά το ξύδι για να ελέγχετε αν έχει φτάσει στην επιθυμητή όψη. Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρετέ το σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι για αποθήκευση. Το σπιτικό ξύδι διαρκεί για αρκετούς μήνες όταν φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.