Η μαμαδίστικη μαρμελάδα κυδώνι που είναι εύκολη, αρωματική και γευστική.
Υλικά για τη μαρμελάδα κυδώνι:
Κυδώνια
Ζάχαρη
1-2 ποτήρια νερό
1-2 βανιλίνες
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια τα κόβουμε στη μέση αφαιρούμε την καρδιά και τη φλούδα ,τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα ποτήρια το νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτριας έντασης εστία μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να λιώνουν με ένα πιρούνι.
Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή με την πρέσα πατάτας.
Μετράμε τον πολτό και προσθέτουμε για κάθε μία κούπα στην κατσαρόλα, μισή κούπα ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τις βανιλίνες ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη σπάτουλα και βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά , ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μη κολλήσει.
Αν θέλουμε να τη δέσουμε παραπάνω και να πάρει κοκκινωπό χρώμα χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο 1 περίπου και συνεχίζουμε για άλλα 20-25 λεπτά.
Προσέχουμε να μη καούμε γιατί όσο δένει , θα πετάγονται καυτά κομμάτια μαρμελάδας.
Πριν το τέλος προσθέτουμε και το χυμό από το λεμόνι, ανακατεύουμε , αφήνουμε να πάρει δύο με τρείς βράσεις και αποσύρουμε από το μάτι.
Γεμίζουμε όπως είναι ζεστή, γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Μια συνταγή από την ομάδα Χρυσές Συνταγές και το μέλος Γιάννης Αραμπατζής