Πρασόπιτα νηστήσιμη με χειροποίητο φύλλο και αρωματική γέμιση που είναι ιδανική για νηστεία αλλά τρώγεται όλες τις εποχές.
Υλικά
Γέμιση
1 κιλό πράσα πλυμένα και ψιλοκομμένα
Μισή κούπα ελαιόλαδο
1 φλιτζ. καφέ ρύζι Καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, λίγο κουρκουμά
Ζύμη
700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Νερό όσο πάρει για μια ζύμη μαλακή
1 κ.σ. ξύδι
1 κ. γλ. αλάτι
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Λάδι για το ράντισμα των φύλλων
Εκτέλεση
Ζυμώνω καλά τα υλικά της ζύμης και αφήνω 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Ζεματίζω ελαφρά τα πράσα, τα στραγγίζω και στη συνέχεια τα σοτάρω ελαφρά με το λάδι και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νεράκι για να μαλακώσει το ρύζι. Σβήνω το μάτι και αφήνω να κρυώσει η γέμιση.
Ανοίγω ένα φύλλο πιο μεγάλο για να καλύψει το ταψί και να εξέχει γύρω-γύρω 15 εκατοστά. Το στρώνω σε λαδωμένο ταψί( 40 Ν) και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Στρώνω 5 κάτω να εξέχουν και όλα τα λαδώνω. Βάζω τη γέμιση, ρίχνω λίγο και στα φύλλα που εξέχουν, στρώνω αλλά 3 από πάνω, τα λαδώνω, γυρίζω τις άκρες των φύλλων απαλά, χαράζω ελαφρά και ψήνω 50-60 λεπτά στον αέρα 180 β.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Eleni Koutrintze
Μην χάσετε
Σπιτικές Τυρόπιτες Κουρού Ιδανικές για το Σχολείο και το Γραφείο Χωρίς Πολλές Θερμίδες
Συνταγή για σπιτική Κρεατόπιτα