Μια παραδοσιακή συνταγή για Χριστόψωμο με προζύμι που σύμφωνα με τα έθιμα την φτιάχνουμε 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Υλικά
Για 80 γρ. αναπιασμένο προζύμι
Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά
2 ποτήρια νερό χλιαρό
Γύρω στο μισό κιλό αλεύρι σκληρό και λιγότερο ολικής άλεσης
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού και κοφτό αλάτι
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου όπου την χτυπάω στο γουδί με λίγη ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
Εκτέλεση
Πρώτα βάζουμε το αναπιασμένο προζύμι, το μισό φακελάκι ξηρή μαγιά, μισή κούπα νερό και λίγο αλεύρι σκληρό, ανακατεύουμε καλά μαζί, αφήνουμε για 30′ μέχρι να ενεργοποιηθεί το μείγμα και νά δούμε φουσκαλιτσες.
Ύστερα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε στο κάδο του μίξερ για 7-10′. Ρίχνουμε την ζύμη μας σέ ορθογώνια φόρμα, κρατάμε και λίγο ζυμαράκι για να φτιάξουμε ένα σταυρό σέ σχήμα κοτσίδα.
Όπως είναι στην φόρμα βάζω μέσα σε μια σακούλα και σε θερμό μέρος ή μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς για 2 μισή ώρες ίσως και 3 ώρες.
Κάνουμε λίγες τρύπες με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και ψήνουμε στους 190 αερόθερμο φούρνο για 30′.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου
Μην χάσετε
Viral: Πώς θα φτιάξεις το μοναδικό και πασίγνωστο Ψωμί Γάστρας Χωρίς Ζύμωμα