Παραδοσιακή χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο και φέτα.
Υλικά
Γέμιση για ταψί 40 εκ.
800 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο (καθαρό βάρος 700 γρ.)
3 πράσα ψιλοκομμένα (καθαρό βάρος 400 γρ.)
1 μάτσο σέσκουλα χοντροκομμένα (καθαρό βάρος 250 γρ.)
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (6-7)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (καθαρό βάρος 200 γρ.)
½ μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ μικρό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
250 γρ. τυρί φέτα
3 αυγά χτυπημένα
150 ml ελαιόλαδο (μέσα στη γέμιση)
50 ml ελαιόλαδο για σωτάρισμα
Αλάτι-πιπέρι
Για τη ζύμη φύλλου
650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
325 ml νερό χλιαρό
1 ½ κ.γ.λ. αλάτι
100 ml ελαιόλαδο-σπορέλαιο μίγμα
Για τα φύλλα
150 ml ελαιόλαδο-σπορέλαιο μίγμα
Εκτέλεση
Όλα τα χορταρικά μας να είναι καλοπλυμένα. Το σπανάκι 3 νερά.
Σε μεγάλο πλακερό, στα 50 ml ελαιόλαδο, σοτάρω το ξερό κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτω πράσα και πράσινα κρεμμυδάκια να μαραθούν. Δυναμώνω τη φωτιά και ρίχνω σπανάκι και σέσκουλα. Μόλις αρχίσουν να βγάζουν πολλά υγρά, αλατίζω και ρίχνω άνηθο και μαϊντανό. Τα φέρνω δυό βόλτες και αδειάζω σε τρυπητό όπου τα αφήνω 15 λεπτά να στραγγίσουν τα υγρά τους.
Αδειάζω σε μπολ, ρίχνω φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα. Προσθέτω ελαιόλαδο, δοκιμάζω στο αλάτι και τέλος ανακατεύω μέσα τα αυγά και το πιπέρι. Αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
Με τα υλικά της ζύμης φτιάχνω ένα ζυμάρι ελαστικό. Το ζύμωμα μου παίρνει το πολύ 10 λεπτά. Χωρίζω σε 2 μεγαλύτερα μπαλάκια των 220 γρ. και 4 μικρότερα των 157 γρ. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να ωριμάσει η ζύμη περίπου 30 λεπτά. Μετά αρχίζω με πλάστη το άνοιγμα του φύλλου.
Κάθε μπαλάκι το πασπαλίζω με κορν φλάουρ για να μην κολλάει. Τα 2 μεγαλύτερα φύλλα τα χρησιμοποιώ για βάση και για σκέπασμα της πίτας. Συνολικά βάζω 3 φύλλα κάτω, γέμιση και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα.
Λαδώνω καλά ανάμεσα στα φύλλα καθώς και την επιφάνεια της πίτας. Χαράζω, τη ραντίζω με νερό και ψήνω 55 λεπτά έως 1 ώρα σε φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα ή 190 βαθμούς αντιστάσεις.
Δεν αφήνω την πίτα να στέκεται στο ταψί. Τη μεταφέρω σε σχάρα για να διατηρηθεί τραγανή.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή
Μην χάσετε
Αγαπημένη Μπατζίνα με κολοκύθι και φέτα
Στριφτή Νηστίσιμη Ταχινόπιτα για Όλη την Οικογένεια