Αρωματικό και βελούδινο ρυζόγαλο από την Κωνσταντινούπολη.
Υλικά
Για έξι μπολάκια θα χρειαστείτε:
3 κ.σ. ρύζι καρολίνα
1 λίτρο γάλα και λίγο ακόμη
1 ποτήρι ζάχαρη
4 κ.σ. ρυζάλευρο
1-2 πρέζες κουρκουμά
1 κρόκο αυγού
1 πρέζα βανίλια
3-4 κ.σ. ροδόνερο ή οτιδήποτε άλλο αρωματικό θέλετε
Εκτέλεση
Πλένετε καλά το ρύζι και το βάζετε σε μπόλικο νερό να βράσει καλά. Μόλις γίνει το σουρώνετε.
Κρατάτε μια κούπα από το γάλα και βάζετε το υπόλοιπο να βράσει μαζί με τη ζάχαρη και το ρύζι. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 10’-12’, ανακατεύοντας πού και πού με το σύρμα.
Στο μεταξύ διαλύετε το ρυζάλευρο και τον κουρκουμά στην κούπα του γάλακτος που κρατήσατε και μόλις περάσει το δεκάλεπτο το ρίχνετε λίγο-λίγο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πήξει το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Χτυπάτε τον κρόκο και τη βανίλια σε λίγο γάλα, το προσθέτετε λίγο-λίγο κι αυτό στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύετε για 3’-4’ ανακατεύοντας συνεχώς.
Τελειώνετε προσθέτοντας το ροδόνερο και μοιράζετε το ρυζόγαλο σε έξι μπολάκια.
Αν θέλετε να καραμελώσετε την επιφάνεια του ρυζόγαλου, πρέπει να χρησιμοποιήσετε πυρίμαχα μπολάκια.
Θα χρειαστείτε:
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
Χτυπάτε καλά το αυγό, το γάλα και το βούτυρο και μοιράζετε το μείγμα στα μπολάκια με το ρυζόγαλο. Ψήνετε για μερικά λεπτά στο γκριλ ή καίτε την επιφάνεια με φλόγιστρο μέχρι να αποκτήσει καφεκόκκινο χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.
πηγή φωτό
Μην χάσετε
Παραδοσιακά Ισλί: Τα γλυκά “Κέντημα” της καρδιάς και της ανοιχτής αγκαλιάς που θα σας συναρπάσουν
Σκαλτσούνια με Λουκούμι και Καρύδια