Παραδοσιακά κουμπανάκια ή αλλιώς κρητικά λουκούμια που θα τα βρείτε σε όλη την Κρήτη και θα ξετρελαθείτε με την ιδιαιτερότητα και το άρωμά τους.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι μαλακό
2 φλιτζ. τσαγ. νερό ζεστό
1 φακελάκι μαγιά
2 κ.σ. λάδι
Χυμό από ένα πορτοκάλι
½ κ.γ. μαστίχα
½ κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγ. μέλι
1 ½ φλιτζ. τσαγ. νερό
Για το πασπάλισμα
Σουσάμι
Κανέλα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε ένα χυλό από λίγο αλεύρι ,νερό, και μαγιά. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Μέσα στο χυλό προσθέτουμε το λάδι, ζάχαρη, κανέλα, μαστίχα, αλάτι, και το χυμό .
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε και το αλεύρι το ζυμάρι πρέπει να είναι τρυφερό.
Το βάζουμε σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει .Κόβουμε κομμάτια
Ζύμης και πλάθουμε κορδόνια τα κόβουμε λοξά ανά 3-4 εκ. σκεπάζουμε να φουσκώσουν .
Τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα τραβήξουμε από το λάδι τα ρίχνουμε στο σιρόπι που το έχουμε φτιάξει και είναι ζεστό.
Τα τραβάμε από το σιρόπι και τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Εύα Τσίμπλ
Μην χάσετε
Παραδοσιακά Ισλί: Τα γλυκά “Κέντημα” της καρδιάς και της ανοιχτής αγκαλιάς που θα σας συναρπάσουν
Πάστα Καραμέλα: Για τους λάτρεις των γλυκών