Γλυκά στριφτάρια, ένα εξαιρετικό γλυκό και επιδόρπιο που φτιάχνονται στο λεπτό και συνοδεύουν τέλεια τον καφέ ή το τσάι.
Υλικά
Για τη ζύμη
130 γρ. ζάχαρη
500 γρ. γάλα
150 γρ. βιτάμ soft
42 γρ. μαγιά νωπή
2 αυγά
1 βανίλια
2 κ.γ. αλάτι
αλεύρι (όσο πάρει)
Για τη γέμιση
200 γρ. καρύδια
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βιτάμ soft
2 κ.σ. γάλα
1 κ.γ. κανέλα
σταφίδες (προαιρετικά)
αυγό για άλειμμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό γάλα και προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλάτι και το βιτάμ (λιωμένο)
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το γάλα, την κανέλα και το βιτάμ (λιωμένο).
Ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.
Απλώνουμε πάνω την μισή γέμιση και ρίχνουμε λίγες σταφίδες.
Διπλώνουμε το 1/3 της ζύμης προς το κέντρο και επανωτίζουμε με το υπόλοιπο 1/3.
Κόβουμε την ζύμη σε λουρίδες και τις στρίβουμε ελαφρώς.
Τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με αυγό.
Ψήνουμε στους 200°C για 20′.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Ελένη Σουμελίδου
Μην χάσετε
Παραδοσιακά Ισλί: Τα γλυκά “Κέντημα” της καρδιάς και της ανοιχτής αγκαλιάς που θα σας συναρπάσουν
Πάστα Καραμέλα: Για τους λάτρεις των γλυκών