Ο παραδοσιακός μεζές που συνοδεύει ένα ουζάκι άλλα γίνεται και ορεκτικό.
Καθαρίζουμε τον γαύρο από τα εντόσθια. Αφαιρούμε και το κόκαλο, κρατάμε μόνο το φιλέτο και πλένουμε καλά.
Στρώνουμε σε ένα δοχείο φιλέτα γαύρου, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ραντίζουμε με ξίδι. Βάζουμε δεύτερη στρώση και επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσουμε το ψάρι.
Μπορούμε να συμπληρώσουμε ξίδι στο τέλος ώστε να σκεπάσει τα ψάρια. Κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
Με αυτό το τρόπο ασπρίζουν τέλεια.
Ξεπλένουμε το ψάρι από το ξίδι και το αλάτι. Στρώνουμε τα φιλέτα και πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο, κομμάτακια πιπεριές κονσέρβα , λίγο κρόκους σπασμένο κόλιανδρο και μαϊντανό ψιλοκομμένο σε κάθε στρώση. Ραντίζουμε με ηλιέλαιο.
Κλείνουμε το δοχείο και φυλάμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι .
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Pellumbesha Lumi