Σπιτικός γλυκός τραχανάς με απλά και υγιεινά υλικά.
Υλικά
2 λίτρα γάλα κατσικίσιο
3 κιλά και κάτι αλεύρι
Λίγο προζύμι
6 κουταλιές αλάτι ψιλό
4 αυγά (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζω το γάλα ίσα που και μόλις βλέπω να αχνίζει το κατεβάζω από τη φωτιά και του προσθέτω το αλάτι. Το σκεπάζω και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Την επομένη λοιπόν έβαλα το μισό γάλα σε μια λεκάνη έριξα τα αυγά, ανακάτεψα και συνέχισα προσθέτοντας το προζύμι. Αφού ομογενοποιήθηκαν τα πρώτα υλικά μου ξεκίνησα να βάζω λίγο λίγο το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.
Ετοίμασα τη ζύμη και την άφησα να ξεκουραστεί αρκετές ώρες.
Τέλος, έκοψα σε μπουκιές τη ζύμη μου να στεγνώσει (όχι τελείως) και μετά την έτριψα (στο μπλέντερ) ώστε να βγει το επιθυμητό μέγεθος του τραχανά.
Μετά το τρίξιμο τον αφήνω απλωμένο κάποιες μέρες να στεγνώσει καλά και τον αποθηκεύω σε βαζάκια.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Δήμητρα Κωνσταντάρα