Οι ταχινόπιτες είναι παραδοσιακό γλυκό της Κύπρου και είναι ιδανικές για περιόδους νηστείες. Το ταχίνι με την κρυσταλλωμένη ζάχαρη είναι ο ιδανικός συνδυασμός.
Φτιάχνονται σαν σαλιγκάρια ή στριφτάρια και μπορείτε να φτιάξετε μεγάλες ή μικρές για να τις προσφέρετε σαν κέρασμα.
Δοκιμάστε επίσης: Χαλβάς του μπακάλη χωρίς ζάχαρη με 4 υλικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Νηστίσιμες ταχινόπιτες
Υλικά για 8
750-780 γρ .αλεύρι γ.ο.χ. ή και ανάμεικτο με ολικής
2 κ.γλ. μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
230 ml λάδι (σπορέλαιο ή ανάμεικτο)
230 ml χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ταχίνι
200 γρ. ζάχαρη (ανάμεικτη με μαύρη καλύτερα)
2-3 κουταλάκια κανέλα
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζω, αλεύρι, μπείκιν, αλάτι και ανακατεύω με το χέρι. Ρίχνω το λάδι και κάνω ψίχουλα.
Προσθέτω το χυμό πορτοκάλι, ζυμώνω και αφήνω για 1/2 ώρα. Η ζύμη να είναι νωπή, να μην είναι στεγνή, αλλιώς προσθέστε ελάχιστο χλιαρό νερό
Σε ένα μπολάκι βάζω την ζάχαρη, την κανέλα, και 1 κουτ. γλ. από το ταχίνι.
Σε άλλο μπολάκι βάζω το ταχίνι.
Χωρίζω την ζύμη στα 4. Ανοίγω μακρόστενο φύλλο το καθένα, και χωρίζω σε 2 λωρίδες.
Σε κάθε λωρίδα, βάζω 1-2 κουταλάκια από το ταχίνι και 1-1,5 κουταλάκι το μίγμα της ζάχαρης.
Τυλίγω σε πούρο και μετά γύρω-γύρω σε σαλιγκάρι, την “ουρά” την βάζω από κάτω.
Τελειώνω και τοποθετώ σε λαδόκολλα, στο ταψί.
Ρίχνω από πάνω σε κάθε ταχινόπιτα ότι έχει περισσέψει από ταχίνι και ζάχαρη, αν τελειώσανε κατά την διαδικασία, βάλτε extra.
Ψήνω στους 180 αντιστάσεις, 30’ακριβώς!
Δοκιμάστε επίσης: Γλυκιά Κολοκυθόπιτα Σιροπιαστή που θα λατρέψετε
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Demy-Dimitra Nika